معرفی فرهنگسرای نیاورانمعرفی فرهنگسرای نیاوران

معرفی فرهنگسرای نیاوران

 

 

 


معرفی فرهنگسرای نیاوران

فرهنگسرای نیاوران یکی از شاخص‌ترین و مهم‌ترین مجموعه‌‌های فرهنگی هنری کشور است که کار ساخت آن در سال ۱۳۵۵ آغاز شد و در سال 1357 به بهره‌برداری رسید. این بنا از نظر معماری و فعالیت‌هایی که در آن صورت می‌گیرد، دارای اهمیت بالایی است. بنای فرهنگسرای نیاوران با بهره‌گیری از معماری پست‌مدرنیستی و المان‌های معماری کهن ایرانی در میان باغ جای گرفته است. کار طراحی این بنای منحصر به فرد توسط کامران دیبا انجام شده است. وی در طراحی این بنا از طاق‌های مرسوم روستایی و نورگیرهایی استفاده کرده که برگرفته از بادگیرهای کویری هستند.

ساختمان این بنا با بتون اجرا شده و با ترکیبی میان بافت (بتون و سنگ)،‌ فرم (سازه هندسی)، و نسبت توانسته ساختاری از معماری سنتی و مدرن به خود بگیرد.

این مجموعه فرهنگی هنری با وسعت ۱۱۰ هزار متر مربع، محل برگزاری برنامه‌ها و رویدادهای فاخر در زمینه‌های تخصصی فرهنگی و هنری است. در این مجموعه اجرای نمایش، اجرای کنسرت و موسیقی محلی، نمایشگاه آثار هنرهای تجسمی، کارگا‌ه‌ها و آموزشهای هنری، نشست‌های اهالی فرهنگ و هنر و بسیاری از رویداد‌های فرهنگی و هنری دیگر انجام می‌گیرد.

فضاها و بخش های فرهنگسرا:

سالن خلیج فارس: این سالن با ظرفیت ۲۶۲ صندلی و تجهیزات صوتی و تصویری برای اجرای تئاتر، کنسرت موسیقی و برگزاری سمینار، همایش و نشست‌های تخصصی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از مشخصات فنی این سالن می‌توان به صحنه‌ای (stage) با ابعاد 784 سانتی‌متر، عرض داخل سن 10 متر ، عمق سن 11 متر، ارتفاع 7 متر و عمق آوانس تا پرده بغل رو 4 متر اشاره کرد که برای اجراهای صحنه‌ای و برگزاری کنسرت‌های موسیقی استاندارد است.

 سالن کوچک (خزر): این سالن در انتهای حیاط مرکزی و بین دو ساختمان قرار دارد و با ظرفیت ۱۰۹ صندلی، و صحنه‌ای (stage به ابعاد چهار در شش متر،  به فعالیت‌های گوناگون از جمله اجرای نمایش (به‌خصوص نمایش کودک) و کلاس‌های آموزشی اختصاص دارد.

کتابخانه فرهنگسرا: این کتابخانه به‌طور تخصصی به هنر می‌پردازد و دارای 8000 نسخه کتاب هنری است .

از  ویژگی‌هایی که کتابخانه نیاوران را  نسبت به دیگر کتابخانه‌ها متمایز کرده است  می‌توان به وجود کتاب‌های برجسته در حوزه هنر و معماری اشاره کرد .

- نگارخانه‌ اصلی (شماره یک): نگارخانه اصلی درضلع شمالی حیاط فرهنگسرای نیاوران جای گرفته‌ که در سه طبقه و با زیربنای 600 متر و دیواره نمایشگاهی 130 متر و بعد از موزه هنرهای معاصر، معتبرترین نگارخانه ایران است.

- نگارخانه‌ کوچک (شماره دو): نگارخانه کوچک در ضلع غربی حیاط فرهنگسرای نیاوران و بالای کافه رستوران جای گرفته‌ که در یک طبقه و با زیربنای 120 متر و دیواره نمایشگاهی30 متر، بعد از موزه هنرهای معاصر، معتبرترین نگارخانه ایران به شمار می‌رود.

- غرفه محصولات هنری: فرهنگسرای نیاوران دارای 2 غرفه محصولات هنری است که در ضلع جنوبی حیاط فرهنگسرا،  کنار ورودی سالن خلیج فارس واقع شده و به عرضه محصولات هنری اختصاص دارد.

- بخش‌ اداری: این بخش در یک ساختمان سه طبقه، واحدهای هنری، فرهنگی وآموزش ،طرح و برنامه، اداری و مالی،دبیرخانه، روابط عمومی و حراست را شامل می‌شود.

- باغ فرهنگسرای نیاوران: در طراحی محوطه سبز فرهنگسرا از معماری باغ‌های ایرانی الهام گرفته شده است و از فضاهای مسطح آن برای برگزاری برنامه‌های مختلف فرهنگی و هنری استفاده می‌شود.

- کافه رستوران: این کافه در وسط حیاط مرکزی واقع شده و در فضایی زیبا و آرام پذیرای مراجعین است.